BU ZAMANIN EN BÜYÜK FARZ VAZİFESİ İTTİHAD-I İSLÂM’DIR Hadis-i şerifte buyuruluyor ki, “Müminler bir vücudun…
Descartes
Descartes
Descartes (Dekart) 15961650 yıllarında yaşamış Fransız filozoflarındandır.
Bir kısım Müslümanlar akıldan uzaklaştığı sırada o, akla yapışmış: Herşey aklın kabul edeceği şekilde anlatılmalıdır derken, Müslüman olmadığı halde İslâma çok çok yaklaşmış, o ölçüde de Hıristiyanlıktan ve kiliseden uzaklaşmıştı. Kainatta meydana gelen her olay, değişmez kanunlara ve sebeplere bağlıdır, bunları akıl anlar ve anlatır derken de Galile’yi mahkum edenleri mahkum ediyordu. Böylece akılcılık (rasyonalizm) felsefi mesleğini kuruyordu ki bunun zıddı akıldışı olmak veya o günkü kilise gibi inanmak…
İslâmiyet de: Aklı olmıyanın dini yoktur buyurmuş. Çünkü Kuran, Peygamber ve insan aklı, bunların üçü bir bütündür, birini devreden çıkardı mı, İslâmiyet biter. İslâmiyet nakil dinidir ibaresini yanlış anlıyanlar, ezberle, taklitle dini hayatlarını yürütmeye çalışırken, akıllarını başka işlerde kullanmışlar. Halbuki İslâmiyet’ten ayrılan akıl dalalet vadilerinde dolaşırken, akıldan ayrılan din de taassuba (körü körüne inanmaya) kayar.
Hayret birşey: Müslümanların terkettiği her meziyete, her fazilete ecnebiler sahip çıkmış. Akıllarını şeyhlerinin, hocalarının, üstadlarını anlamaya yormayan Müslümanlara inat, Avrupada rasyonalizm doğmuş.
Maddeyi yaratan Allahtır, Allahın yarattıklarını Allah adına öğrenmek ibadet iken, Müslümanlar mânâ âlemine dalmış (ne kadar daldıkları da bilinmiyor) dolayısıyla komünistler, maddeye sahip çıkıp, materyalizm felsefesini geliştirmiş.
Allah, herşeyi insanın faydasına sunmuş, Müslümanlar hiçbir şeye sahip çıkamayınca Amerikalılar pragmatizmi milli felsefe olarak kabul etmiş.
Tabiat, Allahın yarattığı en büyük sanat eserlerinden biri iken, Müslümanlar bu gerçeği de anlamamış, naturizm, Fransadan milli eğitime davet edilmiş.
Neticede Müslümanlar, kendi malları olan ilmi, tekniği ve mantığı Avrupada bulmuş. Rasyonalizm rasyonal kelimesinden türetilmiştir, bu da matematik demektir. Matematiğin girmediği ilim yoktur. İslâmiyet de ölçü ve ahenk dini değil mi?
Demişler ki: Hayat hesap, kitaptır. İslâmiyet de hayat dini olduğuna göre, o da hesap ve kitaptır. Böylece Dekart, fıtri din olan İslâmiyete iyice yaklaşmış.
Dekart’ın hatası yok muydu?
Dekart’ın Müslüman olduğunu söylemedik, her Müslüman da hatasız değildir.
Hayat bir denklemdir. Her söz, her hareket bu denklemin bir unsurudur, üyesidir. Dolayısıyla her insan kendi denklemini kendisi kurar, sonuca razı olan çok azdır. İşte asıl mantıksızlık da burdadır.
İslâmiyet, Allahın gönderdiği bir din olduğuna göre, Müslümanların her bakımdan en iyi duruma gelmesi lazım. Gelememişse hayat denklemini yanlış kurmuşlar ki bu sonuç çıkmış…
Denebilir ki: Gavurun rasyonalizminden bize ne?
Tamam, rasyonalizme karşı çıkalım, Allahın lutfettiği aklı da mı bir yana atalım?
Zaten akla sahip çıktığımız gün, rasyonalizmin de hatalarını düzelterek, insanlığa en ideal düşünceyi takdim edip, en güzel yaşama tarzını göstereceğiz.
Dekartın eserlerinden biri de Aklın İdaresi İçin Düsturlar.
Aklını idare edenlerin sayısı da çok azdır. Akıl, sonsuz fikir üretir, sonsuz kararlar verir.
Bunların içinde hangisi doğru?
Maymunların futbol oynadığını, maça gittiğini gördünüz mü? Çünkü onların aklı bu işe de yatmaz.
Öte yanda üstün bir akla sahip olan insan top oynuyor, maça gidiyor, takım tutuyor. Acaba akıl bunun için mi verildi?
İnsan aklını idare ederse kendini idare etmiş olur. Kendini idare edemeyen insan aslında hiçbir şeyi idare edemez.
İdare ettiğini sansa da, hem kendine, hem de başkalarına zarar verir.
Kendini idare edemiyenlerin yönetici olması, yönetilenler için de talihsizliktir amma ne yapsınlar?
This Post Has 0 Comments